1. Maj


8 comments so far...

mach May 02, 2006, 07:11 AM
Kong Hans - solidt sted at fejre solidaritet med arbejderklassen!
abertram May 02, 2006, 08:50 AM
netop - det er kampen for den moderne arbejder!
eeibye May 02, 2006, 02:23 PM
Ja - det er måske lidt flovt - men så solidariteten med tjenerne i kælderen da.
nanna munnecke barlby May 02, 2006, 06:37 PM
synes det er ok med lidt klasse - arbejderklassen er jo død og overklassen sover - bakker op om mad på 1.klasse håber det var godt..
eeibye May 03, 2006, 07:07 AM
Det var det!!!!!
mach May 03, 2006, 09:07 AM
ja for helveg da - gi den gas! Det var bare fordi du gav billedet titlen 1.maj, så det tænkte jeg det var en kommentar til hele klasse-kasse-tænkningen.

Men en interessant diskussion, kunne det blive. For en del af oplevelsen ved at gå på Kong Hans er vel også, siger jeg provokerende, at man får en bid af noget relativt få mennesker får lov til bide i. Det er det der definere 1. klasse og luksus, at man er inde i et rum som ikke alle andre kan vade ind i.

Jeg tror kultur-sociologen Perrie Bordieu sagde noget om dette da han talte om kapital som kulturel og symbolsk. Mængden af mennesker der i dag rent faktisk kunne gå på Kong Hans og spise, hvis de ville, er alt andet lige betydeligt større end for 20 år siden. Men der er meget få der kan have og administrere den kulturelle kapital til at værdsætte at spise der.

Sidst jeg var på Michelin bestøvet restaurant og spiste for 3500 for 2 personer, var det da en vældig oplevelse, rent kulinarisk. Men jeg følte mig ærlig talt også som en blikkenslager i en lingeri butik, halvdele af de ord der blev sagt om maden og vinen, sagde mig intet, men jeg lærte da en masse. Klasse begrebet handler ikke længere kun om midler, men om kultur, måske nærmere viden og social adfærd, som så handler om midler igen. Men det handler om, hvor man føler sig hjemme og hvordan man oplever den situation, som noget meningsfuldt og værdifuldt. Det er bare her det bliver svært, da vi har en indfødt tilbøjelighed til at definere, hvad vi gør i forhold til andre. Det er derfor at golf er blevet en folkesport (til nogens fortrydelse), og at man pludselig kan opleve at snakke ”god” rødvin med sin blikkenslager.

Alle kan f.eks. gå på museum, men få har den kulturelle kapital til at deltage på det niveau, som kunsten og dens rum kræver.
Men når mange kan og vil, hvad sker der med en del "markedsdrevne" museer. Det bliver til et slags kultur-cafeteria der kommer til at servere oplevelser på bakker, fordi det skal tilfredsstille masserne – og det er måske fint nok bortset fra at mange der sidder i SMK’s café hellere vil ud og bowle eller til hundetræning. Og de som gerne vil på museum føler at det er ligesom at være ude at bowle.

Efter den social-demokratiske model er spillet fallit (se blot på hvem der repræsentere bevægelsen nu – Gucci Helle) og de kultur-radikale pludselig ser at man kan købe PH-lamper i Bilka (det var jo for helvede ikke meningen) - så vi er også på vej mod et mere distribueret klassebegreb. Derfor er 1. Maj også en total anakronisme. Klasse kampen er slut, nu handler det om at definere hvad der er værd at kæmpe for. 1. klasse mad er et godt sted at starte!

Hov det blev da lidt en smøre. Nå, det var så min 1. Maj tale!

mach May 03, 2006, 09:56 AM
Det hele KAN faktisk siges med et billede:
http://www.flickr.com/photos/christiansvaneskolding/139032627/
eeibye May 03, 2006, 06:20 PM
Ok - god 1.majtale!
Og jeg gav faktisk med vilje billedet titlen 1.maj - ihukommende dengang jeg som studerende tilbragte dagen i fælledparken og senere som lærer var forarget over, at vi ikke havde fri 1. maj så vi kunne vise vores solidaritet med det arbejdende folk, som nu forlængst har overhalet lærere og mange andre halvstuderede røvere i lønninger og som gør livet surt for os andre på golfbanen osv.
Og der er muligvis ikke nogen klassekamp som engang, men jeg savner nu alligevel, at ungdommen er venstreorienteret og oprørsk og i opposition til forældregenerationen - ikke kun om hvor længe de må være ude eller om de må få en ny louis vuitton-taske - men om holdninger til hvordan vi indretter vores samfund til FÆLLES bedste.
Og du har meget ret i, at klassebegrebet handler meget om kultur.
Alle har nu (stort set) adgang til de velhavendes privilegier - så derfor må de på 1. klasse flytte sig og finde på noget andet - og det tror jeg bl a vil være noget " tilbage til naturen" på absolut første klasse -fx. private jet til fisketuren i Alaska med dolk i bæltet - noget, der tager TID og hvor det ikke er nødvendigt at blive set. For der vil hele tiden være klasseforskel - bare på et andet plan.
Når du beskriver din Michelin-oplevelse, kommer jeg til at tænke på en historie en af vores damer i fabrikken for mange år siden fortalte: Hun og hendes mand var på charterferie på Rhodos og var blevet opgraderet til finere hotel. Jeg sagde bare: Nej, hvor fedt for jer. Men hun fortalte, at de faktisk havde fået en rigtig dårlig ferie ud af det - de havde følt sig dårligt tilpas og havde ikke kunnet grine og pjatte som de plejede og de havde følt sig dårligt klædt osv. Det har jeg ofte tænkt på siden.
Nå - det kunne ellers være en spændende diskussion - men jeg skal lige videre - måske kan vi sige, at der ikke mere er den store klasseforskel i den forstand, men at der er stor kulturforskel...
Add a comment...
Your name:
Your e-mail:

About 23

About 23
What is 23 and who's behind the service?
Just In
Discover the world from a different angle.
Here's a crop of the latest photos from the around the world.
Search
Search photos from users using 23
Help / Discussion
Get help or share your ideas to make 23 better
23 Blog / 23 on Twitter
Messages and observations from Team 23
Terms of use
What can 23 be used for and what isn't allowed
More services from 23
We also help people use photo sharing in their professional lives
 • Basque (ES)
 • Bulgarian (BG)
 • Chinese (CN)
 • Chinese (TW)
 • Danish (DK)
 • Dutch (NL)
 • English (US)
 • French (FR)
 • Galician (ES)
 • German (DE)
 • Italian (IT)
 • Norwegian (NO)
 • Polish (PL)
 • Portuguese (PT)
 • Russian (RU)
 • Spanish (ES)
 • Swedish (SE)

Popular photos right now